citazione El lingüista Noam Chomsky a Linguaggi – Festival de la Ciència 2014


NoamChomsky-647x530

Sempre més sovint em trobo a les meves classes alumnes que no saben o que no tenen idea d’on ve l’italià i/o que no en saben molt. Personalment crec que això és molt comprensible i no passa res si no se sap la història de la llengua que s’estudia, però també penso que satisfer la curiositat per a saber-ne més, pot ser molt interessant.

En conseqüència m’agrairia poder oferir als meus alumnes i a la resta dels interessats petites anècdotes per descobrir de forma curiosa i intel·ligent les epopeies de la llengua italiana. Per començar he escullit la “modernitat” i traduir el Post de RAI Edu Letteratura “Noam Chomsky, televisione e lingua comune”

El lingüista Noam Chomsky va ser un convidat de Linguaggi – Festival de la Ciència 2014.

Amb motiu del seixantè aniversari de la Rai van demanar a l’autor que va exposar els riscos d’un mitjà de comunicació de masses com la televisió per a la manipulació dels individus, si a Itàlia la televisió, que ha contribuït a la difusió d’una llengua nacional comuna, va tenir el mèrit de formar nous llenguatges i després noves estructures lògiques.

Aquí el que va dir a Rai Literatura.

“Itàlia té, com tots vosaltres sabeu, una història particular, i jo diria bastant curiosa.

M’he adonat que la llengua italiana encara no es parla per tots, se sap que encara hi ha persones que no poden comunicar-se amb els seus avis, que no tenen una llengua comú, pel fet que els avis només parlen el dialecte.

És una història que ve de lluny, és un procés, el que va passar a Itàlia, de la unificació, que va passar 50 – 100 anys abans també en altres Països europeus, cito a França per dir-ne u: hi havia la invenció dels estats nacionals, entitats totalment artificials, que es van establir en el curs de la història amb la violència, imposats a les persones que no tenien res a veure entre l’u amb l’altre, tant en termes de llengua com de cultura, que com el perfil de les mateixes actituds respecte al món. Així que es van configurar com a unitats poc flexibles de manera que totes les persones les poguessin compartir, dins de cada un d’aquests estats, el llenguatge, els conceptes, els ideals, la lleialtat, i és una de les raons pel que, durant segles, Europa va ser el sòl de les guerres més sagnants, ja que aquest sistema d’Estats es va imposar per la força.
Però això es pot dir també per a l’imperialisme europeu, és a dir, a la resta del món Europa va projectar i imposar un cicle de procés similar, i si ens fixem en els nombrosos conflictes que encara existeixen hi trobareu clarament els residus de la imposició, forçosa i forçada, a poblacions que no tenien una cohesió tan poc flexible, i aquesta imposició es va verificar pels interessos de les potències mundials.

Vosaltres que sous italians en sabeu alguna cosa. En el seu moment la Itàlia a la Líbia va intervenir amb violència, jo diria gairebé genocidi, per tractar d’unificar un País que estava dividit en molts poders tribals i imposar-li una estructura estatal com la que hem dit.

Vostè ara es refereix a un procés més recent i sí, la televisió va ser una de les forces que van intervenir, que han operat per induir els italians, volenti o nolenti, a compartir almenys una llengua comuna, perquè molts no tenien aquesta llengua comuna, dada la prevalença dels dialectes parlats per les persones grans. És una bona cosa? És una cosa dolenta? Depèn de la consideració que es té d’aquesta entitat estat – nació de la qual hem parlat. Hi ha positiu i hi ha negatiu: per descomptat la televisió va exercir el seu paper en aquest procés. Si hi volem veure ho positivo millor fer a través de la televisió que matar al proïsme”.

Noam Chomsky va néixer a Filadèlfia el 1928, és un lingüista de renom internacional, fundador de la gramàtica generativa, els principis estan continguts en la monografia de 1957, publicat a Itàlia el 1974 amb el títol  Le strutture della sintassi. Ha estat involucrat en la filosofia multifacètic intel · lectual, la història intel · lectual, assumptes internacionals i la política exterior dels EUA.

El 2014 va publicar  I padroni dell’umanità. Saggi politici (1970-2013).

Per veure VIDEO/entrevista!

 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...